dinsdag 30 september 2014

Latijn kent geen grenzen

Met de VvLL naar de Wereldjongerendagen in Krakau
Van: 22 juli t/m 1 augustus 2016

De Vereniging voor Latijnse Liturgie (VvLL) organiseert in de zomer van 2016 een bijzondere reis naar de Wereldjongerendagen in Krakau. In die Poolse stad was de heilige paus Johannes Paulus II – de initiator van de Wereldjongerendagen – eerst hulpbisschop en later aartsbisschop: deze WJD belooft dus een prachtig geloofsfeest te worden. Het thema is onlangs door paus Franciscus vastgesteld: ‘Gelukkig die barmhartig zijn, want zij zullen barmhartigheid ondervinden’ (Mattheüs 5,7).

Programma
Deze WJD-busreis van de VvLL is een unieke aanvulling op het algemene WJD programma. De reis richt zich op katholieke jonge mensen (16 tot 40 jaar) die de Latijnse liturgie in de gewone en de buitengewone vorm waarderen of deze beter willen leren kennen. Met maximaal 50 medegelovigen reizen we per bus naar Polen, waarbij we diverse tussenstops maken. Uiteraard wordt er voldoende tijd ingeruimd voor vieringen in het Latijn en gebed. Het programma is nog niet definitief, maar we denken aan het Heiligdom van Kalwaria (op de Werelderfgoedlijst), het heiligdom van Jasna Gora
(Czestochowa), het Heiligdom van Barmhartigheid Lagiewniki bij Krakow, O.L.V. van Lichen (de grootste kerk van Polen), de historische stad Wroclaw en Auschwitz. Eenmaal in Krakau sluiten we ons deels bij het algemene WJD-programma aan.


Voorbereiding
Een geslaagde reis begint met een goede voorbereiding – ook van het innerlijk. Als voorbereiding op deze WJD-reis komen de deelnemers af en toe samen om hun geloof te vieren en voor liturgische verdieping. Daartoe zal het boek De geest van de liturgie van Joseph kardinaal Ratzinger worden gelezen – de deelnemers aan deze WJD-reis krijgen gratis een exemplaar van dit boek.

Nieuwsgierig geworden?
Op zondag 5 oktober 2014 wordt in ‘s-Hertogenbosch een ‘aftrapbijeenkomst’ gehouden, bedoeld voor belangstellenden die meer willen weten over deze reis. De middag start om 13.15 uur met een gezongen Latijnse Hoogmis (in de buitengewone vorm van de Romeinse ritus) in de Sint Catharinakerk (Kruisbroederhof). Daarna is er uitgebreid gelegenheid tot ontmoeting en een eerste catechetische kennismaking met het boek De geest van de liturgie. De dag sluit af met het Latijnse Rozenkransgebed.

Kosten
Deze zijn nog niet bekend, maar worden z.s.m. bekend gemaakt op de website van de VvLL: www.latijnseliturgie.nl

Meer informatie
Neem contact op met pastoor Harm Schilder van de Vereniging voor Latijnse Liturgie:
Tel.: 013-4683093
E-mail: secretariaat@latijnseliturgie.nl

Geen opmerkingen: