maandag 1 juli 2013

Over de locatie

Over Casa Nova
Het Pelgrimshuis ‘Casa Nova’ dateert van 1913 en is in 2004 Rijksmonument geworden en in 2009 en 2010 geheel gerestaureerd. In 1915 begonnen zusters het klooster, genaamd Klooster ‘Sionsberg’, het klooster werd bewoond door de Zusters ‘Dochters van het H. Hart van Jezus’ en daarna van 1929 tot 1986 door de zusters ‘Kanunnikessen van het H. Graf’.

Zij zagen het als hun taak om onderdak te bieden aan de bezoekers van het Heilig Land, die uit alle delen van Nederland ter bedevaart kwamen. Het huis is in 1928 voor dit doel aangepast en er werd een eetzaal bijgebouwd en ook een uitgebreider gastenverblijf. Het huis kreeg toen ook deze naam: ’Pelgrimshuis Casa Nova‘. Welke het tot op heden nog steeds heeft. Vanaf 1986 is het door de nieuwe ‘Stichting Hulp voor Vrouwen in Geestelijke Nood’, van Pater J. Koopman s.s.s., overgenomen om op de zelfde manier Pelgrimshuis Casa Nova te zijn en onderdak te bieden voor pelgrims en gasten. Maar ook voor vrouwen in geestelijke nood door de abortus die ze ondergaan hebben. Daarnaast zijn er verschillende stichtingen met pro-life-apostolaat en evangelisatie-apostolaat die hier onderdak vinden. Waaronder de Pro Life ‘Stichting voor Recht zonder Onderscheid’, en de evangelisatiestichting ‘Koningin van de Vrede’. Daarnaast is er ook nog de ‘Stichting Apostolaat voor de Stervenden en Zielen in het Vagevuur’.

Over de kerk
De Cenakelkerk te Heilig Landstichting werd gebouwd tussen 1913 en 1915 als parochie- en bedevaartskerk. De kerk is uniek in de Nederlandse kerkarchitectuur. Door de vormgeving en de detaillering die geënt zijn op de vroegchristelijke bouwkunst en Arabische stijlen wordt de kerk en de andere gebouwen van het Rijksmonument Heilig Land Stichting gezien als een uniek voorbeeld van oriëntalisme in Nederland. In december 2010 werd een ingrijpende restauratie voltooid van het Rijksmonument van Jan Stuyt (gebouw) en Piet Gerrits (decoratie). Op zondag 27 februari 2011, een eeuw na de datering van de stichtingsakte, vond in de kerk een viering plaats ter gelegenheid van de afsluiting van een grootscheepse restauratie.

Het ontwerp van de Cenakelkerk is geïnspireerd op bezoeken aan het Heilige Land van Jan Stuyt en Piet Gerrits in 1903. De bouw van de kerk was een aanzet tot een groots bedevaartsoord waar het leven van Jezus uitgebeeld zou worden, tegenwoordig het gebied van de Cenakelkerk, de begraafplaats en Museumpark Oriëntalis.

Geen opmerkingen: