vrijdag 29 juni 2012

Meer lezen over Theologie van het Lichaam?

Via deze links kunt u meer lezen over de Theologie van het Lichaam.
Leest u vooral ook het origineel, de audienties van de Z. paus Johannes Paulus II.

- Niet alle audienties zijn in het Nederlands vertaald, hier de teksten die in het Nederlands beschikbaar zijn.

- De volledige teksten zijn hier te lezen (Engelstalig)

- Michael J. Matt bespreekt de Theologie van het Lichaam in The Remant (Engelstalig).

- Randy Engel heeft een gedegen bespreking geschreven van de Theologie van het Lichaam (tegen betaling te lezen, Engelstalig)

- Een van de grote voorvechter voor de Theologie van het Lichaam is Christopher West, hier zijn blog. Hij schrijft bijvoorbeeld in dit artikel dat de kerk vroeger vooral repressief en onderdrukkend gehandeld heeft en dat we nu door de visie van de Z. Johannes Paulus II bevrijd kunnen worden (Engelstalig).

In Nederland is hier, hier en hier meer informatie over te vinden (allemaal voorstanders van de TvL)

Standaardwerken met achtergrondinformatie over het H. Huwelijk, anticonceptie, abortus etc. zijn hier te vinden:

- Deel 5 van de Summa Theologica gaat onder andere over H. Huwelijk, lees vooral vraag 42 artikel 4 over het H. Huwelijk als sacrament (de geslachtsgemeenschap maakt geen deel uit van het sacrament!) en vraag 93 artikel 7 (het beeld van God is te zien in de ziel van de mens!) (Engelstalig).

- Hier staat de encycliek Arcanum van paus Leo XIII over het H. Huwelijk (Engelstalig).

- De H. Augustinus schreef De bono conjugali, lees met name nr. 11 (gemeenschap buiten de noodwendigheid van de voortplanting wordtter wille van het huwelijk niet aangerekend) (Engelstalig).


- Paus Pius XI heeft ons de geweldige encycliek nagelaten Casti Connubii, lees met name: Inleiding, Hoofdstuk 2, nr. 9. (het H. Huwelijk is eerst en vooral een vereniging van de zielen).

- Wat u zeker ook moet lezen in Humanae Vitae, m.n. Sectie 2, paragraaf 11 (over de ernstige gevolgen van anticonceptie).

- Via de website Profetische stemmen is een goede samenvatting te lezen van wat de Katholieke Kerk leert omtrent de menselijke seksualiteit.

Geen opmerkingen: